czwartek, 11 kwietnia 2013

Sproszkowane brokuły /liofilizowane/.

Liofilizowane sproszkowane BROKUŁY - właściwości odżywcze:
Brokuły jak wszystkim już wiadomo, to bogate źródło białka, tiaminy, ryboflawiny, kwasu pantotenowego, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu i selenu oraz błonnika pokarmowego, witamin A,C,E,K,B6, folianu, potasu i manganu.
zawierają również ważny antyoksydant tj. luteinę, który zwalcza wolne rodniki. Brokuły to wyjątkowo bogate źródło flawonoidu o właściwościach przeciwzapalnych tj. kemferolu, który może ograniczać wpływ alergenów na organizm.
Badania wykazały także , że brokuły maja pozytywny wpływ na prostatę. zawierają również glukorafaninę, która przekształca się w sulforafan, ten z kolei ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Ponadto zawierają 3,3 -diinodolilometan, który według badaczy ma korzystny wpływ na trzustkę. Zielone różyczki brokuła to znakomity nutrikosmetyk. Zawiera całą masę antyoksydantów, z sulforafanem na czele, wspieranym przez ....
czytaj dalej
źródło: http://pl.shvoong.com/medicine-and-health/alternative-medicine/2365610-liofilizowane-sproszkowane-broku%C5%82y/#ixzz2Q9FHwUZg

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz