sobota, 20 kwietnia 2013

Dziecko dotknięte alergią pokarmową - część 2

Bez jajek - Jajka to częsty alergen u dzieci w pierwszych trzech latach życia. Jest bardzo niebezpieczny! Nawet po jednej porcji jajka maluch może mieć silną reakcje alergiczną. Niebezpieczne alergeny znajduja się głównie w białku.
Na co uważać ? - Dziecko nie może jeść produktów, do których zostały dodane jajka - nawet w minimalnej ilości! Nie kupuj dla niego ciast, tortów i wyrobów ciastkarskich, herbatników, wafli, gofrów, lodów i deserów lodowych. Pieczywo dla dziecka kupuj tylko w piekarni i poproś o takie, które nie było smarowane jajkiem przed pieczeniem /często się tak robi by miałoładniejszą skórkę/. Pamiętaj, że jaja są też w gotowych makaronach, majonezach, galaretkach mięsnych i rybnych /są one sklarowane białkiem jaja kurzego/, pasztetach, bulionach, kotletach mielonych, hamburgerach, sznyclach, pierogach, naleśnikach, krokietach.
Ważne! - Jeśli dziecko ma alergię na jajka kurze, pewnie będzie ją mieć na jaja innych ptaków /gęsi, kaczek/. Może też reagować uczuleniem na mięso z kurcząt, bo zawiera podobne białka.
Co podawać? - Możesz kupować słoiczki dla dzieci z daniami niezawierającymi jajek. Przygotowując posiłki dla swojego malca, jajka zastępuj innymi składnikami. Do mielonych możesz dodawać kleik ryżowy lub kilka ziemniaków. Kotlety schabowe mocz w mleku i obtaczaj w bułce tartej. Ciasta przygotowuj z dodatkiem zmiksowanych bananów lub oleju i wody /spajają ciasto/.
Bez mąki - W zbożach jest sporo białka. Jedno z nich /konkretnie gluten/ - to bardzo silny alergen. Znajduje się w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Nie jest łatwo wykryć alergię na gluten, ale jeśli już to się stanie, trzeba bardzo restrykcyjnie przestrzegać bezglutenowej diety.
Na co uważać? - Gluten jest nie tylko w pszennej mące, ale także we wszystkich kaszach pszennych, mannie, płatkach owsianych, zupach i sosach w proszku, warzywach zasmażanych, warzywach podawanych z bułką tartą, omletach, pierogach, makaronach, pizzach. Znajdziesz go też w składzie większości kisieli, budyniów, kremów budyniowych. Jest w gotowych , panierowanych kotletach, krokietach i wszystkich produktach obtaczanych w bułce tartej.
Ważne ! - Czytaj etykiety produktów, które kupujesz dla malca. Pamiętaj, że gluten znajduje się czasem także w niektórych wędlinach /pasztet,pasztetowa,parówki/.
Co podawać ? - Zamiast "normalnego pieczywa" musisz dawać malcowi bezglutenowe. Kupiosz je w specjalistycznych piekarniach oraz sklepach. Jest tam też wiele innych produktów opatrzonych symbolem przekreślonego kłosa - a to znak, że nie mają one glutenu. Takim produktem jest np. makaron Krakowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz