piątek, 12 kwietnia 2013

Dziecko - żywienie i odporność.

Odpowiednia dieta może wzmocnić organizm malucha. Dzieciak będzie mniej chorował i mama będzie zadowolona ze swojego postępowania względem opieki nad pociechą.
Żywienie i odporność.
Żelazo -
jakie ma znaczenie? - Wchodzi w skład hemoglobiny, czyli czerwonego barwnika krwi. Jeśli jest go za mało, krwinki czerwone są słabe. A wtedy nie mogą dobrze wykonywać swojego zadania, jakim jest rozprowadzenie cennych witamin i składników odżywczych do każdej komórki. Jeśli dziecko ma za mało żelaza, to niezbędne składniki nie zostaną dostarczone komórkom.
Podawaj dziecku : mięso /także czerwone, w którym jest najwięcej żelaza/, jajka, ryby, brokuły, natkę pietruszki, suszone owoce, kasze /te dla niemowląt są dodatkowo wzbogacone o ten pierwiastek/, fasolę. Żelazo jest najlepiej przyswajalne z witaminą C. Dlatego, gdy dziecko je mięso, podaj mu też surówkę lub sok.
Kwasy omega-3 Co robią? Wspomagają wytwarzanie przeciwciał odpornościowych w organizmie. wzmacniają również błony śluzowe /np. nosa, gardła, oskrzeli/. Podawaj dziecku: ryby morskie /np. śledź, halibut, łosoś, makrelę, dorsza...
Selen - bez niego odpornościowe komórki
czytaj dalej:
źródło: http://pl.shvoong.com/medicine-and-health/pediatrics/2355733-dziecko-%C5%BCywienie-odporno%C5%9B%C4%87/#ixzz2QFASMXRd

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz