sobota, 2 lutego 2013

Samo zdrowie - ryby!

To Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe występujące w rybach i mające kluczowe znaczenie dla funkcjonowania ludzkiego mózgu. NNKT ułatwiają również usuwanie z organizmu wolnych rodników, które są wrogami naszej młodości - to one przyspieszają proces starzenia się komórek, w tym komórek skóry.
Ryby są też istotnym źródłem kwasów z rodziny omega-3. A kwasy te to antyutleniacze, które wspomagają organizm w procesie "sprzątania" wolnych rodników.
Szczególnie bogate w kwasy omega-3 są: łosoś, makrela, śledź, halibut, dorsz i tuńczyk. Czasami tłusto - znaczy zdrowo!
Tak właśnie jest z rybami - im bardziej tłusta ryba, tym bardziej przydatna dla organizmu, bo zawiera więcej dobroczynnych substancji. Co więcej, rybi tłuszcz, w przeciwieństwie do tłuszczów nasyconych zawartych w mięsie czy serach, wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej, czyli jest znakomitym pokarmem dla osób z nadwagą. Poza kwasami omega-3 ryby to: witaminy rozpuszczalne w tłuszczach - witamina D3, niezbędne aminokwasy, w tym lizyna, metionina i cysteina, łatwo przyswajalne białka o strawności ponad 90%, makro- i mikroelementy - głównie fosfor, selen, jod i fluor.
czytaj dalej pod linkiem:

źródło: http://pl.shvoong.com/medicine-and-health/alternative-medicine/2355057-rok-ryby-twojej-kuchni/#ixzz2JkS0nzxq

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz