poniedziałek, 18 lutego 2013

Jak można dietą złagodzić bóle stawów

Dolegliwości reumatyczne mogą mieć wiele przyczyn. Jedną z nich bywa nadwrażliwość pokarmowa. U osób uczulonych pewne produkty mogą nasilać stany zapalne stawów ,zaostrzać bóle,powodować ich sztywność i nieruchomość, inne z kolei - łagodzić te objawy. Zmiany w jadłospisie należy zacząć od eliminacji składników pogłębiających dolegliwości. Do tej grupy produktów należą: mleko pełnotłuste,sery pleśniowe i żółte. Produkty te zawierają kwas arachidonowy, pobudzający wytwarzanie hormonów prozapalnych. Dolegliwości nasilają też warzywa psiankowate, czyli ziemniaki , pomidory , papryka i bakłażany. Podobnie mogą działać ziarna pszenicy, a więc pszenna mąka oraz pieczywo, ziarna owsa i ryż. Stawom nie służy również dieta obfitująca w mięso i węglowodany proste, czyli produkty z białej mąki i słodycze.. Powodują one nadmierne zakwaszenie organizmu.Jak dojść do tego co szkodzi? -Najlepiej kolejno eliminować je na kilka dni z jadłospisu i obserwować, czy nastąpi poprawa samopoczucia.
czytaj dalej
źródło: http://pl.shvoong.com/medicine-and-health/epidemiology-public-health/1923909-jak-mo%C5%BCna-diet%C4%85-z%C5%82agodzi%C4%87-b%C3%B3le/#ixzz2LJETsgv7

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz