niedziela, 27 stycznia 2013

Wartościowe karczochy.

KARCZOCHY - To dziwne z wyglądu warzywo przypomina kwiat i rzeczywiście jest blisko spokrewnione z naszym astrem, dalią a nawet ostem. KARCZOCHY były już znane 500 lat przed naszą erą.
Uprawiano je już w starożytności w Grecji i Rzymie. Obecnie - we Włoszech , Hiszpanii i Francji.
ZALETY - Karczochy zawierają cukier, białko, tłuszcz, witaminę C, sporo mikroelementów i dużo kwasu foliowego
dlatego zaleca się je kobietom w ciąży i chorym na anemię/.
Od zawsze znane były ich właściwości żółciopędne,moczopędne i odtruwające. Z wyciągu z karczocha produkuje się preparaty obniżające poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
wiecej dowiesz się z:
źródło: http://pl.shvoong.com/medicine-and-health/alternative-medicine/1952777-warto%C5%9Bciowe-karczochy/#ixzz2JBcFMXda

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz