niedziela, 27 stycznia 2013

Tłuszcz biały a tłuszcz brązowy

Pomimo,że chcielibyśmy mieć go jak najmniej, tłuszcz pełni w naszym organizmie bardzo ważną rolę: magazynuje energię oraz pozwala regulować temperaturę ciała. W ludzkim ciele rozróżniamy dwa rodzaje tłuszczu
-tłuszcz "biały" i " brązowy".
"Zły" tłuszcz biały, który odkłada się w naszym organizmie w postaci sadełka i "dobry" tłuszcz brązowy, który zamienia kalorie na ciepło i jest odpowiedzialny za regulowanie temperatury ciała. Nadmiar "tłuszczu brunatnego" prowadzi do klasycznej otyłości i zwiększenia masy ciała oraz tworzenie się cellulitu. Jeżeli gromadzi się on przez dłuższy okres czasu, następuje przemiana "brunatnego tłuszczu" w "biały", który kumuluje się w okolicy brzucha oraz bioder i ma charakter trwały.
Dotychczas sądzono,że można go usunąć jedynie poprzez liposukcję.
tu więcej;






źródło: http://pl.shvoong.com/medicine-and-health/1934556-t%C5%82uszcz-bia%C5%82y-t%C5%82uszcz-br%C4%85zowy/#ixzz2JBeYeH89

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz