sobota, 26 stycznia 2013

Choroby dietozależne.

CHOROBY DIETOZALEŻNE
Aktualnie szacuje się, że istnieje ponad 80 jednostek chorobowych wynikających z nieprzestrzegania prawidłowej diety lub
spożywania żywności o niewłaściwych parametrach zdrowotnych. Choroby te określa się jako choroby dietozależne. Należą do nich m.in. choroby układu krążenia / w tym głównie choroba niedokrwienna serca, zawał mięśnia sercowego, choroba nadciśnieniowa, udary mózgu, zwężenie tętnic, tętniaki/ ; niektóre choroby nowotworowe / rak sutka u kobiet, rak gruczołu krokowego u mężczyzn, rak żołądka, rak jelita grubego, otyłość i nadwaga/; cukrzyca insulinoniezależna i choroby pęcherzyka żółciowego; niektóre choroby układu trawiennego /stany zapalne woreczka żółciowego, kamica żółciowa, niektóre choroby trzustki, przewlekłe zaparcia, uchyłkowatość jelit, poalkoholowa marskość wątroby/ ; próchnica zębów; osteoporoza; hiperlipidemie i inne.
Aby uniknąć ciężkich chorób i odchyleń w stanie zdrowia powstałych przez wadliwe żywienie, należy stosować odpowiednie diety. Jeżeli przez pewien czas podaż jakiegoś składnika będzie się wahać w którąkolwiek stronę poza określony zakres, pociągnie to za sobą bezpośrednio rozwój pewnych chorób, a w skrajnych przypadkach może zagrozić życiu.

źródło: http://pl.shvoong.com/medicine-and-health/comparative-medicine/1964670-choroby-dietozale%C5%BCne/#ixzz2J9QUMy7J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz