wtorek, 29 stycznia 2013

Dieta - jesz na własne ryzyko

Warto zapoznać się z uwagami specjalisty d/s żywienia Svenem-Dawidem Mullera. który podaje za przykład 25 najniebezpieczniejszych produktów spożywczych. Okazuje się np., że gałka muszkatołowa jest dla dzieci śmiertelnie trująca.
1. CZIPSY ZIEMNIACZANE -W procesie produkcji czipsów powstaje akrylamid,związek chemiczny,który u zwierząt może powodować choroby nowotworowe. Rozsądek każe ograniczyć ich spożycie.
2.ZIEMNIAKI /ŹLE PRZECHOWYWANE/ - W ziemniakach powstaje trujący alkaloid,który ma na celu chronić bulwy przed szkodnikami. Kiedy warunki przechowywania ziemniaków są złe /zbyt jasno, wilgotno/,stężenie tego alkaloidu wzrasta. Może on powodować biegunkę i wymioty. Nigdy nie wolno jeść kiełkujących,zielonkawych ani suchych ziemniaków.
3.ALKOHOL - powoduje uszkodzenie wątroby,ale to nie wszystko. Źle wpływa na układ trawienny,serce i krwiobieg, pamięći mięśnie szkieletowe.
czytajbdalej:
źródło: http://pl.shvoong.com/medicine-and-health/comparative-medicine/1932579-jesz-na-w%C5%82asne-ryzyko-cz/#ixzz2JRQ7su6Y

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz