sobota, 8 czerwca 2013

Dobre bakterie chronią organizm.

Zacznijmy od cennej uwagi: "Niektóre składniki poźywienia, antybiotykoterapia, leki sterydowe, pigułki antykoncepcyjne, a nawet stres "zabijają" dobre bakterie, przechylając salę tej zdrowej wagi na stronę "złych". Nasz organizm moźna porównać do laboratorium, w którym bez przerwy zachodzą reakcje biochemiczne. Do wielu reakcji niezbędne są pewne substancje - enzymy a nawet bakterie. Nie wszystkie bowiem bakterie wywołują w nas choroby, niektóre są wręcz niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. SPOKOJNI LOKATORZY. Wiele bakterii jest naszymi sublokatorami, którzy źyją z nami w symbiozie - są to zarówno "dobre", jak i "złe" drobnoustroje. kiedy jednak nadmiar szkodliwych substancji z otoczenia /np. w poźywieniu/ zakłóci funkcjonowanie układu trawiennego - flora bakteryjna ulega zniszczeniu, w wyniku czego pojawia się niestrawność, zaparcia, biegunki i rozwój dokuczliwych schorzeń. By mikroflorę jelit utrzymać w fizjologicznej równowadze potrzebujemy "dobrych bakterii", szczególnie z rodziny Lactobacillus rhamnosus /pałeczki kwasu mlekowego/. Najlepsza dla nas, z punktu widzenia zdrowia jest równowaga bakteryjna. Propagatorzy zdrowego źywienia od dawna zalecają wykorzystanie "dobrych bakterii", by utrzymać bądź przywrócić równowagę mikrobiologiczną przewodu pokarmowego. Zostało to potwierdzone naukowo. Bakterie wymienione wyxej wspomagają produkcję witamin z grupy B i pomagają organizmowi syntetyzować witaminę K. Wspomagają syntezę colistynu - słabego antybiotyku i produkują acetylocholinę, która obniźa poziom cholesterolu. "Dobre bakterie" regulują ponadto poziom wielu hormonów, na co warto zwrócić uwagę w okresie klimakterium, w wieku dojrzewania, w trakcie leczenia trądziku oraz w chorobach tarczycy, cukrzycy, chorobach kobiecych i wielu innych. Przede wszystkim jednak bakterie te zapobiegają zaburzeniom trawiennym /jak np. apetytu, zaparcia, biegunki/. "Dobre" bakterie niszczą teź inne bakterie, które są powodem powstawania gazów bądź przykrego zapachu z ust, zapachu potu. Ze względu na szerokie spektrum działania w odtruwaniu jelit, L. rhamnosus poleca się stosować przed kaźdą kuracją leczniczą, chemioterapią, kuracją oczyszczającą oraz przed zabiegami chirurgicznymi. Gdzie szukać dobrych bakterii? Bakterie mlekowe sa niezbędne. Produktami je zawierającymi są m.in. napoje mleczne fermentowane. Nie wszyscy wiedzą, źe na początku XX wieku jogurty były sprzedawane tylko w aptekach. Były kwaśne i gęste. Gdy zaczęto do nich dodawać owoce, zrobiły prawdziwą furorę. Jogurty powstają podczas naturalnej fermentacji, przeprowadzanej przez bakterie mlekowe...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz