piątek, 31 maja 2013

Substancje naturalne a nowotwory...

Profesor Mirosław Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia w wydanej książce pt. " Nowotwory złośliwe - jak zmniejszyć ryzyko zachorowania", informuje, że aż jedna trzecia wszystkich typów nowotworów ma przyczyny związane z dietą, zatem zmiana sposobu odżywiania może im zapobiec! Właściwa modyfikacja diety wiąże się z unikaniem produktów wędzonych, grillowanych na ogniu, jak i konserwowanych, a także tych, których spożywanie prowadzi do otyłości. Domniemywać można, że spożywanie pewnych produktów prowadzi do zapobiegania rozwojowi nowotworów. Powstawaniu nowotworów może prawdopodobnie sprzyjać także brak pewnych mikroelementów w diecie, jak pokazano w przypadku selenu. Istnieje wiele doniesień naukowych, które sugerują, iż przyczyną powstawania nowotworów i ich rozwoju jest nadmiar wolnych rodników, które mogą uszkadzać m.in. materiał genetyczny, poprzez wywołanie mutacji. Wykazano, że niektóre składniki roślinne, np. polifenole zmniejszają częstotliwość pojawiania się mutacji, wywoływanych przez różne czynniki mutagenne. Jeśli jednak zmiany nowotworowe się już pojawią to stosowanie ekstraktów roślinnych bogatych w polifenole przypuszczalnie hamuje ich rozwój Wykazano, że ciemno czerwone barwniki - antocyjany, występujące w wielu ciemno zabarwionych owocach winogronowych , a zwłaszcza w jagodach mogą chronić nasze geny. Najbardziej efektywne antymutageny znajdują się w owocach, warzywach i ekstraktach roślinnych - trzeba tylko z nich korzystać regularnie. Antymutagenną aktywność antocyjanin z aronii sprawdzono wykonując standarowy test Amesa oraz badania hodowli ludzkich limfocytów. Zbadano preparaty z winogron, czarnych jagód i aronii, aby ustalić ich przydatność chemoprewencji raka jelita grubego. Do hodowli komórek jelita /normalnych i rakowych/ dodano rozpuszczony ekstrakt i obserwowano komórki przez 72 godziny. Wszystkie ekstrakty hamowały wzrost komórek rakowych, ale najsilniej działał ekstrakt z aronii. Wzrost tych komórek został zahamowany w 50% po 48 godzinach obecności 25ug/ml ekstraktu aronii. Co najwazniejsze: niskie stężenia ekstraktów nie hamowały wzrostu normalnych komórek. Priorytetowym obszarem badań własciwości przeciwnowotworowych jest hamowanie angiogenezy, czyli tworzenia się naczyń krwionośnych w guzie nowotworowym. Owoce jagodowe maja duży potencjał w tym zakresie. W procesie wzrostu naczyń ważną rolę odgrywa czynnik wzrostu śródbłonka naczyniowego /VEGF/. Każdy z ekstraktów jagodowych hamował aktywność czynnika prolifeacyjnego komórek śródbłonka VEGF oraz hamował angiogenezę. Zielona herbata jest także podejrzewana o zapobieganie powstawaniu nowotworów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz